További adatok itt: EUR középárfolyam

Ez az adókedvezmény két éve került bevezetésre, 2015-ben. 

 Bridal 636018 1280

Ki érvényesítheti?

Azok érvényesíthetik akik 2014.12.31-től követően kötöttek házasságot. S legalább a házaspár egyik tagjának az az első házassága.

 

Melyik időponttól érvényesíthető?

A házasságkötést követő hónaptól.

 

Meddig érvényesíthető?

 2 évig, azaz 24 hónapig.

 DE MEGSZŰNIK!

- ha felbomlik a házasság :-(

- ha magzat, gyermek révén jogosultak lesznek, családi adókedvezményre (a magzat 91. napos korától)
Uh

DE 2017. JANUÁR ELSEJÉTŐL EZ MEGVÁLTOZOTT!

Mivel az első házasok adókedvezménye és a családi adókedvezmény együtt is folyósítható. Ennek köszönhetően két évre visszamenőleg akár 120 ezer forinthoz is hozzá lehet jutni.

Hogyan lehet hozzájutni az akár 120 ezer forinthoz?

  • Ha 2016-ban a várandósság miatt már nem járt tovább az első házasok adókedvezménye, akkor a 2017. évi adóbevallásban lehet érvényesíteni az elmaradt hónapokra az első házasok adókedvezményét, ami ugye maximum 60 ezer forint lehet,
  • ha 2015-ben a várandósság miatt már nem járt tovább az első házasok adókedvezménye, akkor a 2015-ös adóbevallás önellenőrzéssel módosítható, ami szintén maximum 60 ezer forintot jelenthet.

 

A kedvezmény mértéke?

A házastársak által együttesen érvényesíthető kedvezmény jogosultsági hónaponként 33 335 Ft. Ez páronként nettó összegben havi 5 000 Ft többlet jövedelmet jelent.

 

 Ha ez véletlenül elmaradt, akkor sincs gond, mivel önrevízió keretében lehet ezeket javítani. Így a kedvezménnyel járó összeget az adóhatóság 30 napon belül kiutalja.

 

Feltétele:

Az igénybevétel feltétele a házastársak - adóbevallásban, munkáltatói adómegállapításban közösen tett, egymás adóazonosító jelét is feltüntető - nyilatkozata, amely tartalmazza, hogy a kedvezményt melyikük veszi igénybe, vagy a kedvezmény összegének megosztására vonatkozó döntésüket.

 

Meg lehet osztani?

A kedvezményt a házastársak - döntésük szerint - az összeg megosztásával közösen érvényesítik, ideértve azt az esetet is, ha a kedvezményt kizárólag egyikük veszi igénybe.

 

Az adóelőleg nyilatkozatok honnan tölthetőek le?

https://nav.gov.hu/nav/adoeloleg_nyilatkozatok

 

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés